Sedum och sedummatta – därför ska du ha det på ditt tak

Sedum blir mer och mer populärt på tak i Stockholm och till det finns många olika anledningar. Det är inte bara vackert och iögonfallande att ha en sedummatta på taket utan det finns även andra positiva egenskaper hos växtligheten.

sedum och sedummatta på tak

Fördelar med att ha sedummatta i Stockholm

Sedum har en isolerande effekt. Det kan hålla ute ljud och stänga in värme samt hålla ute kyla eller vise versa. Sedummattan skyddar också undertaket från UV-strålar och det nordiska klimatet. vilket kan resultera i att taket håller längre.

Växterna skyddar också från väder och vind. Vid nederbörd kan sedum lagra upp till 50% utan att behöva behandlas något extra. Om man väljer att behandla växten kan den lagra upp mot närmare 95% nederbörd. Detta innebär att man ofta kan spara in genom att slippa installera dagvattensystem och dränera som tar hand om nederbörden istället.

Växten är också luftrenande och är ett bra, hållbart alternativ för att bidra till växtligheten i vårt urbaniserade samhälle, där allt fler parker och grönområden försvinner. Sedummattan bidrar också till vår biologiska mångfald eftersom många insikter och fåglar kan bo på taken och frodas.

Skötsel av sedum

Sedumtak ser ut att kräva mycket skötsel och underhåll men de är relativt lättskötta. När taket är nylagt behöver taket gödslas till en början. Om det är torka under en längre period behöver sedummattan vattnas för att växtligheten ska överleva. Utöver detta kan det vara bra att ta bort växter som är ovälkomna, exempelvis pinnar, löv och kvistar.

På vintern behöver sedumtak, som alla andra tak, även skottas. När man skottar sedum i Stockholm bör man lämna cirka 5 cm snö för att undvika att sätta skyffeln i växterna. Om man mot förmodan skulle råka skyffla i växterna går det oftast att laga genom att klippa bort små bitar från friska plantor. Men i övrigt behöver inte sedumtak klippas eftersom det är en lågväxt klarar den sig fint ändå.