Välkommen till Bygg och renovering Stockholm

Det byggs mycket i Sverige och speciellt i vår huvudstad Stockholm. Enligt hyresgästföreningen så råder det bostadsbrist i två tredjedelar av alla kommuner – och det är en ökning från under hälften för två år sedan. Så byggandet kommer fortsätta och det som redan är byggt kommer ju behöva renoveras. Det är därför vi har denna blogg – för att rapportera kring allt som rör bygg och renovering, rent allmänt men även specifikt för Stockholmsområdet.

Byggbranschen är ju väldigt gammal och på många sätt så är det tekniker som funnits med länge som fortfarande används. Men på vissa områden är ju läget helt annorlunda. T.ex. är ju miljöpåverkan en mycket större faktor idag än för tiotalet år sedan. Material och tekniker har stort fokus på att konservera energi. Vi försöker följa dessa trender och rapportera.

Gällande renovering så är det ju likadant där, men det finns även ett stort intresse för att bevara den ursprungliga stil som fastigheten byggts i. Det är en väldigt spännande värld där man kan bevara gammal charm men ändå dra nytta av ny teknik för att t.ex. få ett energisnålt hus.

När det gäller bygg och renovering är det så många faktorer som spelar in – tycke och smak, tillgängliga material, fastighetsvärde och, givetvis, plånboken. Därför kan alla tips som finns vara värdefulla. I vissa fall handlar det ju även om att man måste följa lagstiftning när det t.ex. kommer till rivning av riskmaterial i samband med renovering, och då behöver man veta vad som gäller för att allt ska gå rätt till.

Vi kommer som sagt att försöka hålla dig uppdaterad på det som händer inom bygg- och renoveringsbranschen så du kan dra nytta av det i de arbeten du planerar. Att bygga eller bygga om kan ju vara en stressande med tanke på att det är många beslut att fatta, men vi kan kanske vara en hjälp där. För det är ju egentligen en verkligt rolig tid där man kan skapa något nytt.