Lediga tomter till salu – Javisst, men varför så dyra?

När man ska flytta – oavsett i vilken fas i livet man är – så blir man ofta överrumplad över att det finns så få alternativ som man skulle kunna tänka sig att flytta in i. Eller egentligen så skulle man gärna vilja flytta in i den där gigantiska villan eller det fantastiska radhuset med den vackra trädgården, men man har helt enkelt inte råd. Ja, det finns lediga tomter till salu; det kan man inte förneka. Men varför ska de alltid vara så dyra?

Position och intresse

Ofta så är det inte nödvändigtvis själva tomterna som är dyra, utan vissa områden använder sig av höga priser som ett knep att få dit folk med pengar, som därmed kan betala mer skatt. Många kommuner har rejäla utgifter, så det är inte så konstigt att de försöker täcka dessa genom att ta till snabba lösningar. Dessutom så spelar självklart tomternas position och förmåner roll, som exempelvis ifall de ligger vid ett populärt område eller nära en älv eller sjö. Det är ju många som gärna skulle vilja bo vid en plats som är omringad av fin natur eller som har nära till vatten och liknande.

Dessutom kan man ju inte förneka att ett högt pris höjer intresset. En tomt kan ju inte kosta mycket om det inte är värt det. Är priset högre än vanligt så måste det finnas fördelar med just den tomten och var den befinner sig. För övrigt så har det konstaterats att det ibland kan säljas tomter billigt som köps och sedan säljs mycket dyrare av den nya ägaren, så då förlorar själva kommunen på det. Om man säljer tomterna dyrt från början så lockar det mer invånare med mer pengar, och då kan kommunen bara vinna på det.

Tomtens storlek

Såklart så spelar även tomtens storlek roll. Om det exempelvis är 200 kronor per kvadratmeter så kan priset bli mycket högt beroende på hur stort område man talar om. Detta är en självklarhet. Å andra sidan så är det vissa kommuner som väljer att ha ett enhetspris per tomt, iallafall om tomterna liknar varandra i storlek, för då blir skillnaden ändå så pass liten så att den knappt märks. De höga priserna uppkommer beroende på tomtens position, storlek.